Haberi dinlerken sadece teknolojin nasil ilerliyor olduguna degil, ayni zamanda istenen yasam tarzina nasil ulasilabileceginin izahini iyice dinleyin. Ingilzce oldugu icin sizlere yine bir kiyak yapip önemli husulari tercüme edeyim dedim.
"Order in Disorder" - Düzen icerisinde kaos
"It's a start for the new world we are interested in" - Bu, bizi ilgilendiren yeni bir dünyanin baslangici
"The biggest problem we need to put our efforts towards resolving is right now is, probably, how we make life on Earth sustainable for some period of time" - Karsisinda oldugumuz en büyük problem ve bunu cözmek icin sarfetmemiz gereken caba ise dünya üzerinde yasami nasil belirli bir süre icin barinabilir bir hale getirebilecegimizdir.
"I think this problem is a combination of: resources available divided by the number of people" - Sanirim bu sorun su kombinasyona bagli: eldeki kaynaklarin insan sayisina bölünümü.
"So you can increase the standard of living either by; Making the resources more available, using them more efficiently, conserving them, or having FEWER PEOPLE" - Yani yasam standartlarini ya eldeki kaynaklari dahada arttirarak, daha verimli kullanarak ve saklayarak yada DAHA AZ NÜFUSA sahip olarak arttirabiliriz.
"Probably the best strategy, for having fewer people, is to raise the educational level, because in every society is seems as education goes up, women have fewer children!" - Daha az nüfusa sahip olabilmek icin uygulanabilecek en iyi strateji, egitim seviyesini yükseltmekle mümkün, cünkü her toplumda gözlenebildigi gibi, egitim seviyesinin artmasi ile kadinlar daha az cocuga sahip olmaya basliyorlar.
"There's no shortage of interesting problems to work on" [Humans] - Üzerinde calismak icin ilgi cekici problem bulma konusunda bir sikintimiz yok (Insanlar)
Orjinal Haber
(CNN) - Harvard Universitesindeki bir profesör koskoca bir laboratuari parmak izi büyüklügünde bir kagida sigdirarak bir kac kurus degerinde bir bulus yapti.
George Whitesides bu cipin bir prototipini gelistirerek dünya üzerindeki HIV, Malarya, tüberküloz ve hepatit gibi hastaliklarin zamaninda teshis edilebilecegini umuyor. Ilk ürünlerin bir yil icerisinde piyasaya sunulacaginida belirtti.
Ilhamini karikatür romanlarindan ve bilgisayar ciplerinden aldigini söylüyor ve yeni ciplerin düsük teknolojilerine bagli olarak fiyatlarinin inanilmaz derecede ucuz olacaginada deginiyor. Hastalar cipin bir yüzüne kanlarindan bir damla koyarak kagidin diger yüzünde olusan agacimsi görünümden kisinin hasta olup olmadigini veya hangi hastalik olabilecegine dair bilgiyi elde edebiliyorlar. [Hasta iseniz diyagnoz ardindan bir asiyi yemenizde herhalde normal olur]
Karikatür kitaplarinin kagitlarindaki su gecirmeyen mürekkep, kagidin bircok katmani tarafindan emiliyor. Mürekkep hastanin kanini kanallar yolu ile diger hazirlanmis katmanlara ileterek agac gibi bir yapiyi olsuturuyor ve katmanlarin kana karsi yaptiklari reaksiyon ile diyagnoz yapilabilmesini sagliyor.
Whitesides, bunun tam olarak bir hamilelik testine benzemedigini, cünkü ciplerin daha ucuz oldugunu ve ayni anda birden cok hastalik icin diyagnoz yapabildiklerini söyledi. Cipler sadece +/- sonuc degil ayni zamandada hastaligin ne kadar ilerlemis oldugunuda gösteriyorlar.
Cipler mobil telefonlarla beraber kullanilabilmeleri icin gelistirilmeye devam ediliyorlar. Afrika ve Asyadaki sehirden uzak yasayan ve en yakin doktora otobüs yada yürüyerek gitmek zorunda olanlar artik cipin bir fotografini doktorlarina yollayarak kolay bir diyagnoz saglayabilirler. Whitesides ayni zamanda cekilen fotograflari dogrudan telefonlarda diyagnoz edebilmesi icin birkac program (Apps) tasarladiklarinida belirtti[LOL]. [I-Sheep oyuncaklarindan MYHealth, IHeart, IDoctor, MYVagina, MYPenis, MYAsshole gibi seyler yani, LOL]. Bu sayede eger doktorlara ulasilamiyorsa telefondanda bir diyagnoz elde edilebiliyor.
Testler, Hepatit C gibi hastaligi olanlarin tespitini ve bu kisilerin "karantina" altina alinarak salginlarin ilerlemesini önlemeye yardimci olabilirler. Whitesides'in bulusu problemlerin cözümünün sikca, karmasik olmayan düsük teknolojideki basit cözümlerde oldugunun bir baska kaniti oluyor.
Artan tibbi bakim fiyatlari, doktorlari sadece eger gercekten gerekli ise pahali cihazlarda diyagnoz yapmalarina izin veriyor. Tip dünyasinda ise gelismekte olan ülkelerdeki elektrik sikintisi yüzünden her doktrorun elektrige bagli calisan high-tech cihazlara sahip olmasi bazen imkansiz gibi görünüyor. Ucuz ve elde edilebilir tibbi bakim bati ülkelerinde ve gelismekte olan ülkelerdede bir ihtiyac durumunda. Gelismeler hep 3. Dünya ülkelerinde basliyor fakat yinede batili ülkelerde sona eriyor.
Görünüse bakilirsa, kolay kullanimli ve ucuz teknolojiler zamanla yollarini bulup IHTIYACI olanlarin ellerine ulasacak. Finansal durumu olmayan bircok insan pahali teknolojileri kullanamiyor. Bir cok insan finansal nedenlerden dolayi dogru diyagnoz icin gerekli pahali testleri yaptiramiyor ve bu nedenlede hastaliklar ya tespit edilemiyor yada tespit edildiklerinde cok gec olmus oluyor. [Bu tip duygu sömürücü yazilara bayilirim].
-----------------------------------------
Üstteki linkte yazinin orjinal Ingilizcesinide okuyabilirsiniz. Simdi yaziya dikkat ederseniz, üstte, videoda konusulan konular hakkinda belirttigim hicbir konunun belirtilmedigini belkide fark edeniniz olmustur. Simdi TV nin nasilda sesiz bir silah olarak kullanilabildigini belki biraz daha anlayabiliyorsunuzdur. Icine her türlü mesaji koyabilirsiniz ve odagi baska yöne dogrultarak avaraj bir koyunun dikkatini istenilen noktaya cekersiniz. Birazda duygu sömürüsü ekleyerek koyunlarin güvenini kazanirsiniz. Yani videodaki konu nereye bagliyor ve yazidaki anlatim nereye odaklatiyor!
Ha, teknoloji belki gercekten iyi bir amac icin kullanilabilir o ayri, fakat konuya farkli bir acidan bakilinca bunun böyle olamayacagida üstünde durulmasi gereken bir konu oluveriyor. Bakin bakalim türkiyede bu haber üzerine hangi gazete bir haber yazmis? Sifir! Medya size sadece bilmeniz gerektigi kadarini sunar ve duygusal sömürülerle yönlendirir. FLAS FLAS FLAS kansere yeni care. FLAS FLAS FLAS hepatite yeni care, gibi haberlerle koyunlar o minnacik zeytin gözleri ile ekrana yapisip "bende isterim" diye meelemeye baslarlar. Nasilsa yine yakisikli bir doktor abi tanitimini yapip tüm pozitif taraflarini izah edip iki tanede agir hastayi filme alip dikkatinizi negatif etkilerinden uzaklastiriyor. Radyoaktif terapilerin hepsi ölüme iter, yani belki bir yandan kanser hücrelerini öldürüyor olabilirler ancak yan etkilerinden bahsetmek isteyen pek yok gibi. Mamografiye giren bayanlarin gögüs kanserine yakalanma riskleri %70'e kadar artiyor.
Insan vücudu elektro-manyetik bir güc alani icerisinde calisir. Hastaliklar bu alandaki rezonans bozukluklarindan dolayi olusur. Yani güc alanindaki enerjinin dogru akimda olmamasi ile hastalik belirtileri baslar ve cogu cevresel ve psikolojik etkenlere dayalidir. Kimyasal ilaclar cözümü getirmekte acizdirler ve daha cok olusturduklari yan etkiler ile sagligi dahada bozup haplara bagimli kilarlar. Alinan ilaclarin cogunun ise yaramasi hastanin "yutacagim ve iyilesecegim" düsüncesinden kaynaklanan psikolojik rahatlamanin yararttigi etkiden dolayidir.
Aslinda niye anlatiyorumki, nasilsa anlayan yok.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder