7 Mart 2012 Çarşamba

Begen/Begenme Maymunlugu!

Merhaba düsünebilen elitler ve koyunlar,

Iste size Snow White makinasinin isledigine dair bir baska kanit!! Neden bahsettigimi bilmeyenler icin hatirlatayim: hayirseverlerin birkac yil öncesine kadar interneti tamamen kontrol altina almis olduklarini göremeyenler icin yaziyorum.

Youtube...twitter...fuckbook...fark...facebook... bloglar ve MY yada I ile baslayan diger "yeni" paylasim siteleri.

Bahsettigim sey iste bu:

Kimileri soruyor: nasil olurda koyunlar dahada aptallasabilir? Bunun haricinde merak edilen ise Snow White makinsenin tüm bu islemlerle ne tür bir alakya sahip oldugu.

Örnegin Youtube yaklasik bir yil önce videolarina yildizla oylama sisteminin yerine (bir, iki, üc, dört yada bes yildiz ile ne kadar iyi oldugunu belirtme) bas parmak yukari yada basparmak asagi yani iyi yada "iyi degil" tiklama sistemini yerlestirdi. Bir nevi "tik" ve "bip" sistemi gibi. Aynisini önce maymunlar üzerinde denemislerdi! Tiklayan maymuna "gercek" fistik veriliyordu... ancak maymundan asagi bir zekaya sahip olanlar kendilerine verilen sanal fistiklarla bile yetiniyorlar. Ayni islem maymunlar üzerinde ise yaramiyordu! Maymunlar sadece gercek seyler icin ugrasiyorlardi. Evrim üzerine cok konusanlarin belkide üzerine kafa yormasi gereken bir baska alanda bu!

 
Bu yeni sistem ile uzun yorumlar bir kac gün icerisinde yerlerini sadece OK yada Not OK, Iyi yada Iyi degil, Begendim yada Artik Begenmiyorum tiklama showuna biraktilar. Koyunlarin artik tüm yapmasi gerekenler sadece tonlarca dügmelere tiklamak ve zevklerini basitce belirtmek. Yazmaya gerekte yok, nasilsa isaretler yeterince acikliyor. Degilmi? Düsünme islemi böylece koyunlara iki secim olarak sunulan "biplemeler" ile azaltilmaya devam ediliyor. Ya begendin yada begenmedin. Böylece sigirlar karsilarindaki seyi (video, kisi, resim vs.) nasil idrak edeceklerine dair egitilmis oluyorlar. Tüm bunlarin ötesinde, artik sigirlari PROGRAMLAMAK sadece bir cocuk oyuncagi haline geliyor. Eskiden Snow White makinasinin nasilda tonlarca bilgiyi, düsünceyi, davranisi ve profili ayiklayip ortaya bir sonuc cikardigini düsünün. Oldukca uzun süreli ve zahmetli idi. Simdi ise düsününkü sigirlarin zihinleri basit bir düzeye PROGRAMLANIYOR ve böylecede uygulanan simulasyonlar git gide daha gercekci bir hal almaya basliyorlar, cünkü sigirlarin düsünceleri ne kadar basite indirgenirse kullanilmasi gereken karmasik algoritmalarda bir o kadar basite iner ve ortaya %90 ve üstü sonuclar cikar. Eger davranislari %100 öngörebilirseniz kontrolüde ayni sekilde %100lük bir basari ile elinizde barindirirsiniz. Iste bunu elde etmek icinde sigirlara "begenecekleri" seyler sunarsiniz ve zihinlerine "begen" yada "begenme" dügmesini yerlestirmis olursunuz.


Iste böylece sigirlarin 3-4 yasindakiler gibi düsünmesini saglar ve gerekirsede davranislarini "dizayn" edebilrisiniz.

Elitler yillar boyunca insanlarin davranis ve zevklerini nasilda kategorize edip son olarak iki opsiyona düsürdüler diye düsünüp onlari takdir etmemek elde degil. O kadar iyilerki, artik sigirlara verilen tek opsiyon begen yada begenme! Cok hos, Cok güzel, Cok Icten, Ilham verici vb.... disavurumlar artik yok, sadece iki opsiyonlari var: Begen yada Begenme!

Gelin birazda asagidaki fuar salonuna bakalim....
Youtube bu yeni "Begen/Begenme" sistemini yerlestirdiginden beri videolara sigirlar tarafindan yazilan yorumlardada önemli derecede bir zeka düsüsü sergilenmeye baslandi. Yazilanlar sanki dizi, film yada haberlerden calinti tek satirlik sacmaliklardan ibaret.

Mesela:

"Cok sacma yaaa"
"Arkadaki kiza zenci olan ne yapti?"
"Cam gibi hatun yaaa"
"Inanmiyorum iste..."
"Ne anlarsinizki..."
"Kesin sahte...."

Bu sekil tek satir ve bir iki kelimeden olusan yorumlari bugün neredeyse heryerde görmektesiniz. Youtube, forumlar ve sosyal site yorumlari bu tarz "bos" yorumlarla dolu. Buda artik hicbir düsünceye sahip olmayan sigirlarin IYI yada IYI DEGIL den baska söyleyecek birseylerinin olmadigini gösteriyor. Facebook yada Forumlarda yazilmis bir yoruma dahi cevap vermelerine gerek yok... bunun yerine yazilani IYI yada IYI DEGIL olarak isaretliyorlar. Ortada bir tane yazi var ve buna karsilik bir tane adam akilli yorum yazilmamisken, yazi icin belkide 1000 kisi IYI yada IYI DEGIL (Begen/Begenme) dügmesine coktan tiklamis bile. Cünkü düsünüp yazmak efor isteyen birsey! Cesaret ve bilgi isteyen birsey! Sigirlardan bu sorumlulugu almak icinde onlara yaziyi ne kadar begenip begenmediklerini kisa ve öz birsekilde ifade etmelerini saglamaniz yeterli. Artik düsünmelerine gerek yok, bipleyerek daha kolay! Degilmi?
Bir yorum yaziyorsunuz ve 10 dakika sonra yorumunzada IYI yada IYI DEGIL tiklamalari yagiyor. Sanki bir sigir ordusu bütün gün sadece yazilanlari zihinlerine "download" ediyor ve IYI yada IYI DEGIL biplemeleri ile tipki CPU islemcileri gibi bir seyin seyredilme yada okunma degerini arttiriyorlar. Ne kadar cok IYI yada Begendim rakami varsa bir o kadar sigirda ayni yolu sürü mentalitelerine bagli olarak takip ediyor.

Eger bugün Youtube'daki yorum bölümüne dikkat ederseniz bütün islemin fikir yazmak yerine dikkat cekmeye calismak icin yazilan zirva yarismasina döndügünü görürsünüz. Yazilan yorumlara dikkat edin ve hangisinin daha cok "OK" (Basparmak yukari) elde ettigine bakin! Sanki monopolide puan ("bip") topluyorlar. Hatta bu durum o kadar icler acisi bir hal aliyorki, bazi ultra beyinsiz homo-embeciluslar baskalarinin yorumlarini kopyalayip birkac kelime degisikligi ile yeniden sanki kendi esprileriymis gibi koyup "bip" toplamaya calisiyorlar. Evet sigir +10000 puan topladin, en büyük sensin, en cok puan sende, bütün kizlar kucagina atlayacak simdi! Acinacak haldeler.....

Anaokuluna giderken durum daha az aptaldi, en azindan halen cocuktuk ve cocuk gibi düsünüyorduk!

Youtube'un en cok "bip" toplama yarisma alani: Yorumlar!

Snow White makinasi ayni zamanda sigirlarin neyi begenip begenmediginide kayit ve kontrol altina aliyor. Birisi yorum bölümüne "gerzek fahise" yazinca sigirlarin bunu begendiginide kayit ediyor! Buna bagli olarakta sigirlarin ne kadar beynisiz olduklarini hesapliyor ve günden güne daha aptalca eklentilerle koyunlarin bu özelligini (beyinsizlesme) körüklemeye devam ediyor! Koyunlar bunu begenmiyormu? Internetin gelisimi diyorki "Evet: Begendim!"....
Bir sey yazmissiniz ve buna benzer diger fikirleri okumak icin beklerken karsiniza sadece bir sigir sürüsün manasiz Begen/Begenme istatistiki cikiyor: +836/-27 gibi. Halen birsey yazilmamis ancak herkes bir dügmeye basip istatistike katildigi icin birsey "söylemis" oldugunu zannediyor. Eskiden bir aninizi yazdiginizda "düsünmeyi" halen bir özellik olarak algilayanlar kendi anilarindan eklemeler yaparladi ve böylece eglenceli bir yazi ortaya cikardi. Simdi ise sadece ya kisacik cümleler yada "bip"ler var. Sigirlar komik oldugunu zannetikleri seyleri yayinlayip puan toplama yarisindalar. En cok arkadas, en cok "bip", en cok puan toplama gibi.... ve iste tüm bu sacmaligi sigirlara yaptirmak icin gercek bir fistik vermenize bile gerek kalmiyor! Yakinda baskanlar ayni sekilde secilmeye baslarlarsa hic sasirmayin. "Tikifarma girip tarlayi sürdürmem lazim, yoksa puan kaybediyorum", "Su fabrikayi ele gecirmem lazim yoksa mafya statümü kaybetcem" gibi babunlarin oynayacagi tarzdan oyunlarla hayallerini "gercek" yapiyorlar sanki.
Daha önceki yazilarda bu "Begen" konusuna ufakta olsa deginmis olmama ragmen bunu hala idrak edememis olan koyunlar "begen" dügmesine tiklamaya devam ediyorlar. Cünkü birsey yazip rezil olurum diye düsünmektense "Begenip" katilimciligini göstermek daha kolay geliyor.

Arada bir Murat Eren gibi bir rumuz kullan kizlarda yorumlar yazarak birsey yazmis olduklarini düsünüp yazilan diger yorumlarla "bak, nasilda ilgi topladim" düsüncesinin verdigi orgazmi yasiyorlar. Hatta bazilari o kadar salak olabiliyorki, yazinin baslangicinda "fiksiyon" yazmis olsaniz bile tüm yazilanlari "gercekmis" gibi algilayip muhalefete basliyorlar. Ancak her nekadar zirvalasalarda tek yazdiklari sey: "Haksizsin", "Bu dogru degil", "Bunu yazmaya hakkin yok", "Yok öyle birsey", "Allah belani verecek", "Kaynak göster", "Sacmaliyorsun".... gibi 4 yasindaki anaokul cocugunun yazacagi tek satirlik yorumlardan ibaret. Yanlis yazmis olsam dahi bir tanesi cikipta "iste hatan burada" diye yazacak kapasite gösteremiyor! Her ne kadar yazdiklarimdan nefret etselerde bircok koyun hergün buraya gelip aci gercekle yüzlesmek istiyor ve acaba yarin ne yayinlarim ve ilüzyonlarini nasil günden güne mahvederim diyede bana kizmaya devam ederler.
Ne oldu begenmediniz mi?
Birde su Romalilardan gelen Basparmakla OK isaretinin ne olduguna geleyim. Romalilar basparmagi yukari kaldirarak dögüsenin eforuna ve cesaretine karsilik yerinin gökteki cennet olmasi dileklerini belirtirken, basparmak asagi gösterirkende dögüsenin ezikligi karsisinda yeryüzünde kalarak cabalamaya devam etmesi ve eforlari sayesinde ilerleyerek bir dahaki sefere gökteki cenneti hak etmesi belirtiliyordu. Yani olay öldür yada hayatta birak degildi. Eger asagi parmak isreti ile öldürülmüs iseniz inanca göre bir sonraki hayatiniz yine burada devam edecekti. Fazla Spartacus seyretmekten manalarda unutturuluyor!
Simdi bu blogu takip edipte birseyler yazmak yerine "bip" toplayan sigirlara sesleneyim. Eger yazacak bir fikriniz yoksa ya cenenizi kapatip oturun ve ögrenmeye devam edin, ya yazip fikirlerinizi ortaya koyun ve alacaginiz tepkilerden nasil yorum yazmaniz gerektigini ögrenin (risk, cesaret) yada tipki 6 aylik sempanzeler gibi "bip" puani toplamaya devam edin. NO PAIN, NO GAIN BITCHES!

1 yorum:

  1. Fikrimi belirtmem gerekirse -bütün yazılarını göz önüne alarak- güzel yakaladığın noktalar var ama objektif değilsin ve kendi düşünce/inançlarını dayatman seni biz "moron" ve "sığırların" seviyesine düşürüyor. Bir de gördüğün her şeyi yorumlayabileceğini düşünüp doğru düzgün araştırma yapmadan yazıya dökmesen daha hoş olabilir.

    YanıtlaSil