9 Mart 2012 Cuma

Üniversite Mezunlugundan Kölelige


Bu sefer sizlere neden üniversite mezunlugunun ahmaklik oldugunu yazacagim.
Bravo size budalalar, basardiniz. Itaatkarlik idmaninizi basari ile tamamladiniz. Alti senelik akilsiz bir ezberleme sürecinden gectiniz. Aslinda ögrenmek adina degil - daha dogrusu kendine hizmet eden, hayal ürünü bir "özgür gecis kartini" elde ettiniz ve gerceklikten bir adim daha uzaklastiniz. Bir baslangic veya belirsizlikler zamani diyelim. Sizleri kizdiran bircok kurban, ritüal ve görevleri asarak sadakatinizi kanitladiniz. Bilgi icin gidilen bir yoldan cok, hayata devam etmenin yolu diyelim. Alti yillik "egitiminiz" boyunca, oturdunuz, dinlediniz ve düsünme yeteneginizi kaybedip emirlere itaat ettiginizi kanitladiniz. 
Simdi gelin gercekci olalim ve su olayi artik bir aciga kavusturalim.....
Üniversiteye gitmenizin tek nedeni ileride iyi bir ise sahip olabilmekti. Acik olalim! Palniniz üniversitede bir dali ögrenip toplum icin yararli bir calisma yapmak degildi. Amaciniz sadece alacaginiz Üniversite diplomasi ile bir dereceye sahip olmak ve revactaki herhangi ise girebilmekti. Sanirim zekaniz  neden isverenlerin özellikle diplomali isci aradiklarini anlaycak kadar keskindir. Ancak üniversite mezunlarinin mükemmel bir "köle" olduklarini anlayacak kadar zeki degildiniz. Hic o ciliz beyin kanallarinizin arasindan su soru gecmedimi: "neden bunca isveren diplomali isci ariyor fakat sunduklari is sizin derecenizle hicbir alaka teskil etmiyor?" diye. Hic o hominid az gelismis beyniniz merak etmedimi, neden sunulan islerin %90 i almis oldugunuz egitimle bagdasmiyor diye. Eger ögrendiginiz seyi yapmiyorsaniz - o zaman neden ögrenmek icin zaman harcadiniz???? NEDEN? Acaba gercek nedeni isverenlerin belirli özelligi ve kalifiyeligi olan isciler yerine sistemlerine oturtmak icin aradiklari cark dislileri olabilirmi?
Bir isveren olarak yillardir yapmakta oldugunuz "mükemmel köle" arama calismalarinizi bir düsünün. Böyle bir isciyi nasil bulupta kosum takimini takip neredeyse bedavaya calistirabilirsiniz. Cevap, tam bu amaca uygun köle okullari yaparak kobayin efendilerine karsi olan kör itaatini ve sadakatini 4-6 senelik bir ögrenimle, calismak haricinde baska hicbirsey yapmalarina izin vermeden mesgul tutarak. Köle okulu veya siz üniversite deyin, sadece budalaca verilen her aklisiz görevi yerine getiren, sürekli tekrarlayan, düsünmeyen ve emirleri verenleri sorgulamayanlari filtre etmek amaci ile kullanilir. Üniversitenin, insanlarin calismasi ve itaat etmesi icin kurulmus bir mekan olmadigini iddia edebilirmisniz? Sizce üniversite neredeyse ögrencilerin sürekli yaptiklari "ders" tekrarlari ile emirlere uyup calismalari gerektigini programlayan bir yer degilmi?
Ayrica üniversiteye girerken istediginiz dal olmasa dahi kabul edip sirf bir diploma almak icin ugrasmiyormusunuz? Bilgisayar mühendisligi isteyen kac kisi veterinerlik okuyor? Insaat mühendisligi isteyen kac kisi iktisat okuyor? Istemedikleri bir dal olmasina ragmen neden egitimi kabul ediyorlar?
Eger bir ögrenci profesörü ile anlasamiyorsa - bunu ona sezdirirmi yoksa sirf diplomayi almak icin itaatmi eder? Bu kurumda herhangi bir karsi gelme hakkiniz varmi? Yoksa sadece profesörünüze itaat edip size verilen görevleri yerine getirerekmi diplomayi almalisiniz? 
Tabiki eger profesörünüzle anlasamiyorsaniz üniversiteyi terk etme hakkiniz var! Fakat bunu hangi koyun yapiyor? Bunun yerine emirlere itaat edip karsi gelmemeyi ve sorgulamamayi tercih ediyorlar. Sonuc olarak en iyi notu alan ögrenci, en iyi köle olma sifatini kazanmis oluyor. Yani bir "A" ögrencisi nedir? Itaat eden (veya daha iyisi öyle davranan) ve emirleri uygulayan kisidir. Peki ya bir "F" ögrencisi kimdir? Itaat etmeyen, profesörüne karsi gelen ve bunu belli eden, kendisine verilen görevleri reddeden veya memnun edici sifatta yerine getirmeyen kisidir. Fakat bir ögrenci itaat etmeyi ve calismayi kendi kisisel görüslerine aykiri olmasina ragmen tercih eder. Üniversite disinda du davranisi sergileyemeye devam eden birine sadec KÖLE denir.
Tebrikler ahmaklar, köle okulundan basari ile mezun oldunuz! Bundan sonra nereye ilerleyeceginizi tahmin edebiliyormusunuz?
Kölelige hos geldiniiiiiiiz. Sizi karsilayacak olan komitenin gözlerinin icine bir baktinizmi? Korku, kizginlik ve ciddiyetin bakisi... Tipki bir kölenin bakislari gibi. Hayata bagli tüm heveslerin bosverildigi bakis. Kendilerine düsünülebilecek her sekilde yalan söylediklerinin bakisi. Üzüntünün ve okumak icin girilen borclari ödeyememenin  verdigi umutsuzlugun bakisi. Gözlerindeki parilti bu büroda hayatlarinin sonun akadar kalacaklarini bildiriyor. Yeterince temiz hava alamadiklarinin bakisi. Yeterince egzersiz yapamadiklarinin bakisi. Yeterince zamanlarinin olmayip, sevgiye, yaraticiliga ve oynamaya vakitlerinin olmamasinin bakisi. BIR KÖLENIN BAKISI......
  .  
Saate bakmaya devam edin ahmak köleler! Bu resimlerin arasinda hicbir fark yok. Özgür oldugunuzu zannetmeniz sizin özgür oldugunuz anlamina gelmiyor. Önünüze koyulmus olan görünmez parmakliklari göremeyecek kadar körlesmissiniz. Köleligi siz sectiniz, sizin tercihinizdi, kimse sizi zorlamadi. Bunu halen görememenize üzülüyorum ama yinede acimiyorum. "Biz bunu bilioyoruz" diyen ahmak kölelerde cenelerini kapatsin! Biliyorsaniz neden halen itaat etmeye devam ediyorsunuz? Neden halen 9-17 calisiyorsunuz? Neden halen kredi karti ile alisveris yapiyorsunuz? Neden halen cocugunuzu "üniversiteye" yollayip adam (köle) olmasi icin diretiyorsunuz? Neden hep baskalarinin sizin icin sorumlu olmasini bekliyorsunuz?  
Sizi köle yapan sey sorumsuzlugunuz, akilsizliginiz, düsünmemeniz ve tembelliginiz. Günde sadece ve sadece kendinize ayirdiginiz kac dakikaniz var? 15? 30? Yani 24 saat icinde size sadece o kadarimi kaliyor? Efendilerinizin peki ne kadar zamani var? Senede kac kez tatil yapiyorlar? Yönetilmek güzel bir duygu degilmi? Hele sömürülmek, hmmmmmm cok leziz? Aynen devam edin ve sonunuzu kendi ellerinizle getirin! Sunu cok acik bir sekilde belirteyim: o masada oturdugunuz her an köleliginizi ve itaatkarliginizi tasdik ediyorsunuz! Size cözüm verecek degilim cünkü hosunuza gitmez! Ya kari yoktur, ya cok calismak gerekir gibi bir sürü seyler uydurup tekrar köle hayatiniza dönmeyi yeglersiniz.
Hepinize kölelik kariyerinizde basarilar! Ha bu arada grip asilarinizida yaptirmayi unutmayin, nede olsa efendileriniz yaptirmanizi istiyor, yani itaat etmelisiniz....

2 yorum:

  1. amınakoyim, oyunu kuralına göre oynamaya mahküm degilmiyiz? köle olmaya mahküm degilmiyiz? amcık, neyle para kazanıyosun? nasıl yemek yiyosun? napalım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. boş boş konusuyor mk kendi çalışmasın o zaman gıdıp hırsızlık yapsın,baska alternatif yok zaten

      Sil